Kako uraditi
26.03.2018.

Kako napraviti viseću kuhinju

Pre svega treba dobro razmisliti o tome kakvu kuhinju želite. Nije potreba da vas podsećamo da se taj deo enterijera ne menja tako često. To znači da ćete narednih, bar pet godina, gledati to što ste postavili.

Gotova viseća kuhinja

 

Viseću kuhinju možete kupiti ili možete platiti majstorima da urade ceo posao. Woby Haus vam predlaže i pomaže da je napravite sami. Tako ćete dobiti idealnu kuhinju, potpuno uklopljenu u ambijent, baš onakvu kakvu ste zamislili, a uz to ćete uštedeti novac. Potrebno je uložiti malo truda, nabaviti pravi alat i pratiti sve korake kako biste napravili savršenu viseću kuhinju. Počnimo redom.

Prvi korak:

Pre svega treba dobro razmisliti o tome kakvu kuhinju želite. Nije potreba da vas podsećamo da se taj deo enterijera ne menja tako često. To znači da ćete narednih, bar pet godina, gledati to što ste postavili. Takođe, to što pravite mora da bude praktično kako bi ispunilo i praktičnu funkciju. Dakle, pre nego što počnete dobro razmislite o tome kako će se budući elementi uklopiti u celinu same kuhinje, ali i celog stana. Na osnovu toga izaberite boju ili boje. Potom izmerite prostor gde će stajati elementi i izračunajte koliko vam je otvora potrebno, koliko pregrada, koja je maksimalna visina... Kada ste to osmislili sve nacrtajte i obeležite dimenzije. Tako ste napravili takozvanu krojnu listu. S tim papirom ćete otići u specijalizovanu radnju i naručiti elemente (od iverice ili drveta), tiple, šrafove, ručke, šarke, kant traku... Kada vam stignu elementi koji su isečeni po vašim dimenzijama možete početi sa sklapanjem.

Korišćenjem stega možete samostalno raditi na sklapanju elemenata

 

Drugi korak:

Na kuhinjskom podu sada se nalazi veliki broj elemenata. Predlažemo vam da ih razvrstate i da tek onda počnete s radom. Prvo treba spojiti bočne stranice. To možete uraditi na dva načina. Ili da vam neko pomogne i pridržava elemente jer se konstrukcija lako može raspasti prilikom spajanja. Drugo rešenje je da radite sa stegama za drvo. One će držati celu konstrukciju stabilnom. Bočne strane, kao i gornju i donju ploču potom treba spojiti. To ćete uraditi tako što spajate element po element. Prvo izbušite rupe bušilicom i burgijom, potom akumulatorskom bušilicom uvrnite šrafove. Dok to radite konstrukcija će biti nestabilna, zato vam je potrebna pomoć, ili drugog čoveka ili steznika. Kada se napravi konstrukcija treba zakucati poleđinu (leđa). Iako je lesonit tanak, upravo će on držati celu konstrukciju, stabilizovaće ostale elemente. Poleđinu zakucajte čekićem manje gramaže i malim ekserima. Kada to završite, pomoćnika možete poslati na odmor, odnosno, možete skinuti stege.

Rupe možete pripremiti pomoću burgije za drvo od 3mm i bušilice male snage 350W

 

Ukoliko niste izbušili rupe za šarke u radnji u kojoj ste kupili materijal, to možete uraditi sami. Rupe možete bušiti pre ili posle sklapanja elemenata. Za ovaj posao trebaće vam malo jača bušilica. Naravno, za bušenje rupa koristićete odgovarajuće glodalo za šarke. Kada se izbuše sve rupe treba izvaditi ostatke iverice ili drveta.

Pomoću akumulatorske bušilice zavrnite vijke

 

Potom stavite šarke i montirajte vrata. Izmerite nekoliko puta gde tačno na vratima treba postaviti šrafove za šarke kako ne biste bušili nekoliko puta. Šrafove zavrnite bušilicom. Potom zvezdastim odvijačem naštelujte vrata. Ovo je precizan posao i ne treba ga otaljati jer je veoma važno da vrata ne vise i da sva budu u istoj ravni.

Pripremljene rupe za šarke pomoću glodala i bušilice od 710W

 

Treći korak:

Pošto ste napravili sve viseće delove treba ih okačiti na zid. Prvo izbušite rupe u zidu. To možete uraditi manjom el. pneumatskom bušilicom, od 800W. Probušite rupe za tiple - fi 10mm. Kuhinjske elemente možete okačiti ili ih možete fiksirati, sve u zavisnosti da li planirate da ih skidate ili ne. Kada to uradite posao je završen, ostaje još da postavite pregrade na plastične držače koje ste prethodno zakucali u unutrašnjosti svakog elementa na željenoj visini. Sada možete da uživate u vašoj novoj kuhinji.

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara