Saveti
26.03.2018.

Zalivanje bašte

Najčešće greške, kada je zalivanje u pitanju, jesu neadekvatno vreme i količina vode. Zalivanje u podne, kada je sunce najjače, može biti fatalno po biljke.

Zalivanje travnjaka oscilirajućom prskalicom

 

Bašte, travnjaci i voćnjaci su oaze za opuštanje i uživanje, a da bi biljke ostale zelene i zdrave potrebno je da im priuštite adekvatnu negu. Jedna od najvažnijih stavki, naročito tokom vrelih dana, jeste zalivanje. Pravilno zalivanje nije neka nauka, ali početnicima može predstavljati problem. Treba znati da nemaju sve biljke istu potrebu za vodom. A i gaje se na različitim tipovima zemljišta koja imaju drugačiju moć zadržavanja vode.

Kada i koliko zalivati

Najčešće greške, kada je zalivanje u pitanju, jesu neadekvatno vreme i količina vode. Zalivanje u podne, kada je sunce najjače, može biti fatalno po biljke. Preporučujemo da biljke zalivate u ranim jutarnjim satima jer će biti snabdevene vodom tokom celog dana. Takođe, možete ih zalivati i uveče. Kada je količina vode u pitanju pogrešno je voditi se teorijom da ih treba zalivati sve dok površina zemljišta ne potamni. Ovo mišljenje je rasprostranjeno ali i potpuno pogrešno. Naime, voda se zadrži samo na površini pa ni ne dođe do korena. To znači da je biljke ne mogu koristiti. Zato ih treba zalivati ređe, ali obilnije i koristiti adekvatnu aparaturu. Na taj način ćete izbeći sve moguće greške.

Woby preporuke

Za zalivanje možete koristiti nekoliko vrsta pištolja na mlaz, odnosno pištolja za prskanje. U zavisnosti od potreba biljaka sami možete birati način zalivanja. Konkretno, imate sedam opcija: mlaz, magla, tuš, tanki mlaz, jak mlaz, široki mlaz. Šta ćete izabrati zavisi od površine koja se zaliva, kao i od toga koje biljke gajite. Najlakša i najefikasnija opcija je upotreba prskalica koje se jednostavno zabadaju u zemlju. Svaka prskalica ima određen prečnik zalivanja,a preporučujemo vam dobro poznati model “izraelku“. Reč je o rotirajućoj prskalici koja zaliva pet metara u polukrugu (180 stepeni). Ako obezbedite jači pritisak (hidrofor) moći ćete da dobijete jači pritisak i povežete nekoliko prskalica na jedno crevo i to preko brzih spojki.

Prskalica oscilirajuća sa 24 rupe Gartenmax

Brzo spajanje

Ako hoćete da zalivate veću površinu idealne su prskalice s točkićima. Njih možete vući, a za to vam je potrebno dugačko crevo i, naravno, jak pritisak. Za travnjake su najbolje rotirajuće prskalice koje imaju tri dela iz kojih izlazi voda. Sve one se lako montiraju zahvaljujući brzim spojkama. Dakle, bez suvišnih uvrtanja i majstorija. Sve se obavlja krajnje jednostavno tako što se krajevi dva creva uguraju u spojku. Ovakvo zalivanje pruža vašim biljkama adekvatnu količinu vode, a u isto vreme i sprečava rasipanje. Tako ćete upotrebiti samo onoliko vode koliko je biljkama zaista potrebno. Hidrirajte vaše bašte redovno i pravilno i biljke će ostati sveže i lepe tokom celog leta i u danima najveće žege.

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

26.
Mar.
2018.
Saveti
Teška plastična creva mogu zauvek da se zaborave i zamene nečim mnogo lakšim i praktičnijim.